Sunday, March 1, 2015

Matthysse - Provodnikov 18. aprila 2015.





2015. za sada obecava mnogo uzbudjenja. Mec Matthysse - Provodnikov je dogovoren za 18. april 2015. Pobednik borbe godine 2014. protiv pobednika borbe godine 2013. Po vecini mec godine u najavi i pored drame oko Mayweathera i Pacquiaa. Neki su se mucili da dodju do ulaznica od vise hiljada dolara i dali jos toliko da rezervisu sobu u Vegasu, a neki ce u Njujorku uzivati i za 25 dolara. Ulaznice se krecu od 25, 35, 50, do 75 dolara, prenosi Svet Boksa. Provodnikov promoter kaze da ocekuje da mec bude moderna verzija prve borbe izmedju Corralesa i Castilla: "Sve mi lici na Corrales - Castillo 1 skroz sve ispocetka. Ovo je borba za kojom umiru i gledaoci i televizije posle ko zna koliko dugo vremena. Ruslan i Lucas su obojica pravi ratnici i to je borba koju su zelela oba boksera pa je bilo lako ugovoriti je."

Provodnikov je poslednji put boksovao u Moskvi protiv tog istog Castilla, samo matore i ofucane verzije. Pobedio je, po ocekivanju. Ta revija ce biti upamcena i po komediji od meca izmedju glumca Mickeya Rourkea i coveka za kog se zatim ispostavilo da je beskucnik i da je placen da padne. Castillo je tu bio u svrhu laganog vracanja na put posle kontroverznog poraza protiv Algierija. Prvo mi je izgledalo da je nezasluzeno izgubio, da je njegova agresija bila u najmanju ruku efektna isto koliko i Algieriev blagi dzeb i kretanje, a onda sam procitao ogroman broj komentara da je zasluzeno izgubio. Obicno sam siguran u sopstveno misljenje ali reko sam sebi ajde gledao si ih samo tada, uzivo i jedva si ostao budan, a i mnogo je ovih sto se kunu da je izgubio, tako da sam uzeo to u obzir. Ima razlicitih sudija i neki od njih daju prednost preciznosti, kontroli ringa, ofanzivi, defanzivi ili domacim bokserima... Posteno, zadao je kretanjem mnogo problema Ruslanu, na kraju nije mogao nikako da ga uhvati.

Paznju javnosti je dobio posle veoma tesne borbe protiv zilavog Bradleya iz 2013. Naleteo je na srcanog amera i jednog od retkih da moze da istrpi isti tip bombi kao i on sam i ostane na nogama. Cela borba je mogla da se odigra mnogo drugacije da je Bradley vise koristio mozak umesto srca jer je imao mogucnost da leprsa oko Ruslana 12 rundi i da prodje mnogo bolje ali ono sto je njegova najveca snaga, njegova volja i srcanost, je u isto vreme njegov najveci neprijatelj jer lako dopusta da ga prevladaju emocije. Ruslanove bombe bi bilo kome pogasile svetla ali nije mogao da baci koliko je mogao da ih primi covek koji radi sklekove vilicom.

Ruslan je jako skroman lik, ne zanimaju ga slava ni pare, njegova jedina zelja je da se po zavrsetku karijere vrati u rodno selo, otvori skolu za boks i pomaze ljudima jer potice iz jako siromasnog okruzenja. Trenutno se priprema za Lucasa u Wild Cardu, njegovoj standardnoj bazi vec nekoliko godina i njegov trener je Freddie Roach. Poceo je kao Pacquiaov sparing partner da bi na kraju pao dogovor da pobednik meca Provodnikov - Algieri boksuje protiv Pacquiaa, iako se njihovom treneru nije svidjala ideja. Po povratku iz poseta svom rodnom mestu prepricava Freddiju dozivljaje iz Rusije, gde ide u lov na srne i njihovo meso jede zivo, isto tako i ribu.

La Maquina Matthysse je trenutno moj omiljeni bokser iz polu-velter kategorije. Do nedavno je njegovom karijerom iz senke upravljao Al Haymon ali je ispao lojalan i odlucio da u buducnosti njegovom karijerom upravlja Golden Boy. Kako kaze Golden Boy je ulagao u njegovu karijeru i stvorio mu ime i eto cim je ostavio Ala, nasao se u zanimljivom mecu.

Od zapazenih meceva imao je onaj sa Petersonom, gde je pobedio nokautom u 3. rundi i dobio Garciu za protivnika. To je bio jos jedan super mec, prva polovina je protekla u njegovom znaku i sve je islo kako treba dok nije dobio palac u oko i ono je krenulo da se zatvara. Garcia je to iskoristio i promenio tok meca, pa i zabelezio jedan nokdaun. Vec dve godine juri i moli Garciu za revans, ovom to ne pada na pamet. Susret protiv Moline je ocenjen kao mec godine. Koliko me sluzi secanje, tokom celog meca je Matthysse boksovao bolje od Moline, samo sto su se desila ta dva nokdauna. Kako su runde prolazile, postalo je jasno da Molina ne moze svo vreme da se nosi sa Lucasovim pritiskom, tako da je bio oboren 3-4 puta opasnim kombinacijama. Obavezno odgledajte taj mec u slucaju da vec niste.

Dok je bio amater, 4 puta boksovao protiv Marcosa Maidane, izgubio je 3 meca i jedan je bio neresen. U amaterskim danima je bio glavni tattoo artista medju bokserima. Ko je uradio Maidaninu prvu tetovazu? Pa on... Radio ih je i samom sebi. U stvari njihovo poznanstvo je dublje nego sto bi bilo ko pomislio. Njegovi roditelji su se razveli i kada je imao 10 godina preselio se da zivi sa prodavcem povrca i bokserskim trenerom, sa Marcosom je nosio povrce u grad i upadao u tuce sa tinejdzerima, kasnije su postali i cimeri. Njegov debi je tek posebna prica jer je bio maloletan, te je bio primoran da boksuje pod laznim imenom: "Moje ime je bilo Jose Acebal. To je bilo ludo jer sam imao veliku tetovazu na grudima koja kaze "Lucas"!" Imajte jos imate na umu da su se Lucasova majka i sestra obe profesionalno bavile boksom! Voli da lovi i jede iguane...

Ovo ce biti prava borba, bez plesanja i pot shotova. Provodnikov licno kaze: "Svako zna sta da ocekuje od susreta Mayweathera i Pacquiaa. Moguce je da nece biti puno akcije vec jedna ekskluzivno tehnicka borba. Moj susret sa Matthysseom bice pravi rat. Ljudima nedostaje ovaj tip opasnih borbi. Ovde nema vremena za igru. Bicemo tu na prvoj liniji i mislim da je sansa 90% da padne nokaut." Po snazi udarca su priblizni, Provodnikov deformise redom protivnike bilo da pobedi ili da izgubi (pozdrav Algieriju i Bradlyju!), a Mattysse je u 36 pobeda, nokautirao njih 34. Ni jedan ni drugi nisu nesto preterano brzi ni rukama ni nogama, Lucas se doduse vise krece po rnigu i mozda ima malo vise iskustva protiv boksera na relativno visokom nivou i zna sta i kako treba da radi. Ako hoce pobedu onda zna da bi bar s' vremena na vreme trebao da boksuje protiv rusa jer zna to da radi korektno i bi stekao prednost na sudijskim bodovima. Jos jedna stvar koja mu ide u korist je izdrzljivost. Njegov rezervoar je puniji nego drugim bokserima, racunajuci i Ruslana. Ruslan je agresivniji, jedino sto zna je da ide napred i ako treba i primi udarce da bi zadao svoje, sto mu ni ne smeta previse jer po vidjenom moze da primi nenormalne udarce i otrese ih ko da nisu nista. To je razlog zbog kog ima dobre sanse da pobedi jer u njihovom duelu nije pitanje ko udara jace: obojica udaraju toliko jako da se jednostavno ne zna ko jace udara... Radi se o tome ko moze bolje da ih podnese. Po tom parametru prednost ima Provo. La Maquina takodje vazi za veoma cvrstog momka ali su me skoriji nokdauni naterali da je dovedem u pitanje njegovu bradu. Istina ima logicnih opravdanja, na kraju krajeva svaki put je ustajao izmomenta i nastavljao bez problema. medjutim ako ista, Provo nikad do sada nije pokazao ni trunku slabosti na tom polju. Valja dodati da Provo sa druge strane ima lice koje se lako unistava u mecevima, redovno mu se javljaju podlivi i posekotine da bi ste kad bacite pogled na njega i protivnika mogli da se zakunete da je on taj koji je izgubio mec (tehnickim nokautom). Nemojte se iznenaditi ako do tog prekida zaista dodje.

Voleo bih da vidim u komentarima vase misljenje? Kako vidite borbu? Za koga navijate?



2 comments:

  1. Mislim da sam procitao negde da je Majdana tri puta pobedio Matisea kao amater, a ne obrnuto

    ReplyDelete
  2. E sasvim moguce, sad kad si to napisao setio sam se da sam valjda i ja procitao obrnutu informaciju, ne bih se ni setio toga jer mi je Matthysse uvek bio tehnicki ispoliraniji bokser pa mi je bilo cudno. Ispravicu to, hvala brate anonimni :)

    ReplyDelete