Saturday, May 2, 2015

Sergio Martinez tuzio AIBU


















Moj prevod Martinezovog pisma:

Promotivna kompanija iz Madrida, vodjena od strane bivseg WBC sampiona u polu-srednjoj i srednjoj kategoriji, Sergia Martineza, poslala je tuzbu protiv AIBA federacije i spanske boks federacije.

Istorijski, AIBA je vladala amaterskim boksom, ali je pre par godina takodje pocela da se fokusira na profesionalni boks. Aibin plan je da potpuno kontrolise profesionalni boks, sa krajnjim ciljem monopolizacije sporta. AIBA sprovodi u delo opak plan koristeci se stalnim pretnjama upucenim federacijama, kojima se preti iskljucenjima, kao i iskljucenjem sa Olimpijskig Igara.

Medju akcijama Aibe teskim za tolarisati su:


1. Prisiljavanje nacionalnih federacija da budu jedino povezane sa Aibom, narocito zabranjujuci bilo kakav kontakt sa tradicionalnim profesionalnim boks organizacijama kao EBU, WBC, WBA, IBF i WBO.
2. Zabranjivanje clanovima da budu povezani sa bilo kojom drugom profesionalnom organizacijom osim Aibe.

3. Prisiljavanje nacionalnih federacija da izdaju profesionalne licence takmicarima jedino ako su deo AIBA profesionalne asocijacije.

4. Prisiljavanje nacionalnih federacija da ih obavestavaju o rezultatima njihovih vlastitih izbora, o njihovoj federalnoj strukturi i njihovih statuta, sa glavnim ciljem dobijanja Aibinog pristanka.


5. Obavezivanje boksera da potpisu komercijalni ugovor sa kompanijom u vlasnistvu Aibe, Marketing Arm, koja bi upravljala karijere istih boksera, eliminisuci na taj nacin druge promotere i menadzere.

6. Zabranjenje izdavanja profesionalnih licenci trenerima, sudijama... itd, ako nisu deo AIBA profesionalne asocijacije.

7. Pretnje nacionalnim federacijama da ce biti iskljucene iz Aibe u slucaju da svi njihovi ultimatumi nisu ispunjeni, sto bi ocigledno imalo kao posledicu iskljucivanje boksera sa Olimpijskih Igara.

8. Spanska boks federacija je postala sredstvo  za sirenje Aibinih ultimatuma. Posle ovakvih ocigledno pretrpljenih nepravdi koje se mesaju sa nacionalnim suverenitetom kroz ovu groznu praksu, plus rastuci strah od Aibine moci i zbog pretrpljene ocigledne stete, mi smo prisiljeni da potrazimo pravdu i damo joj da odluci o ispravnosti propisa koje ova privatna asocijacija zeli da nametne.

Ovom akcijom protiv Aibe i spanske boks federacije, Maravillabox Promotions, zeli da javno osudi i zatrazi legalnu zastitu, ne samo zbog nasih komercijalnih interesa, nego takodje zbog ostalih zemalja, federacija, ljudi koji razvijaju boks, menadzera, trenara i boksera. Ovo je globalni konflikt koji preti da unisti nas sport kakav znamo i kakav zelimo.

Sergio Martinez

Ja, Sergio Martinez, dugujem sve sto sam boksu, ne Aibi. Mi smo svi boks i Aiba zeli da mi budemo deo njihovih monopolistickih praksi. To treba da bude osudjeno zakonom, zato sto stvaranje monopola vodi samo do unistavanja industrija.

Podnosenje ove tuzbe sudu je nesto sto dugujem boksu i ukljucujuci sve umesane strane (promotere, menadzere, boksere, trenere, federacije, komitete, televizije... itd). Zahvaljujuci boksu, danas ja imam mogucnost i slobodu da koristim moje pravo na pravdu. Nemam cega da se plasim od Aibe i niko drugi ne bi trebao da ih se plasi. Mi trebao da se suocimo sa njima i kazemo im da njihova praksa unistava ambicije svih boksera koji sanjaju da postanu svetski sampioni. To je nas san - postati svetski sampioni... ne osvojiti AIBA turnire.

Svesni smo da postoje zemlje u kojima Aibine naredbe mogu da izazovu smeh, ali u mestima gde industrija nije jos razvijena to moze doveti do nestanka boksa, kao sto znamo. To je ono cemu se suprotstavljamo i boricemo se protiv toga do poslednjeg zvona... Ocekujemo da nam se svi clanovi boks porodica pridruze u ovoj akciji.

Zelimo da javno zahvalimo na podrsci svetskih organizacija, WBC, WBA, IBF, WBO i EBU koje su izrazile svoju poziciju i neopozivnu privrzenost ovoj tuzbi.

Posebno bih hteo da podsetim i izrazim postovanje mom dragom Predsedniku, Don Joseu Sulaimanu, ciji je dugogodisnji strah postao realnost i u stvari je bio jos jednom u pravu, upozoravajuci na dolazecu opasnost. Ali smo sigurni da cemo imati cistu pobedu.

No comments:

Post a Comment