Monday, May 4, 2015

Analiza: Mayweather - Pacquiao
















Drago mi je da je ova prica konacno zavrsena i sto se mene tice obojica sad mogu i trebaju da odu u penziju, osim ako ne vidim Mayweathera protiv Lare (EDIT: ili Golovkina jer Mayweather u zadnjih par borbi odbija da se meri pred ulazak u ring jer igra na kartu da je sitan, a ulazi u ring sa vidljivih 160-i-nesto lbs). Zasluzena pobeda Mayweathera iako borba nije uopste opravdala ocekivanja. Nesto poput Lewisa i Tysona gde se ishod mogao naslutiti i pre pocetka. Ne govorim o rezultatu vec o kvalitetu vidjenog, jer je vidjeno bilo razocaravajuce. U iscekivanju ovog, a i ostalih mecava uopste, primetio sam koliko lako mnogi boks fanovi izgube percepciju realnog pored svih snimaka iz trening kampova i raznih emisija koje promovisu meceve kao sto su to bile 24/7 i ostale, uostalom i stvorene da dignu hype i isperu mozak da bi se od svakog ocekivala ravnopravna borba, neizvesnost i uzbudjenje... i ako se to stalno prati, mnogo je lako izgubiti dodir sa realnoscu i steci nerealna ocekivanja. Bilo da se radi o snimcima sparinga gde bokseri deluju ubedljivo/neubedljivo ili merenja pred mec, gde jedan deluje pun samopouzdanja dok drugi deluje nesigurno.  Mnogo puta je to i tacno, bas sam pred sam mec pricao drugaru da se pojedinci stvarno osecaju nesigurno u tim momentima iz raznih razloga ali to retko kad pokaze kako ce se odvijati mec.

I sam sam ocekivao nesto bolji mec, pre svega od Pacquiaa. Nebitno koliko ima godina, desilo se nesto potpuno neobjasnjivo. Katastrofalan plan koji moze da se objasni samo povredom Pacquiaovog ramena koja je otkrivena tek na post konferenciji, ako je verovati bokseru i njegovom timu. Skoro ni jedna osim par rundi nije bila ubedljiva u korist niti jednog boksera, Pacquiao je poceo neobjasnjivo presporo, a usao je u ring sa neobjasnjivom tezinom od 152lbs, sto je njegova najveca tezina ikada na ulasku u ring, a i sam trener Freddie Roach govori odavno kako Manny ne sme da udje nikada preko 149lbs u ring ili gubi na brzini, a tokom celog ovog trening kampa su pricali samo o brzini i podizanju punch outputa.

U vecini rundi koje je Mayweather dobio, Floyd nije uradio nesto posebno ili zadao ozbiljne udarce ali je uspeo da kontrolise distancu (u tome mu je i sam Pacquiao pomogao) i da frustrira filipinca. Boksovao je efektivno, dovoljno za bodove, bio ostar i iako vise fizicki nije ono sto je bio ranije, bio je odlicno takticki pripremljen. Mnoge runde su bile bliske jer ni jedan ni drugi nisu bili previse aktivni ali je zbog kontrole ringa i smanjenja Pacquiaove prosecne kolicine udaraca po rundi, Floyd dobijao prednost. Pacquiao je imao bolje udarce i cak me je iznenadio svojim sopstvenim kontrama ali je trebao mnogo vise da uradi. Od pocetka je na sredini ringa stajao kao kip, a kad se samo setim kako je skakutao ispred De La Hoye... Protiv Oscara je neprestano koristio in-and-out rad nogu, bio u pokretu i na vrhovima prstiju svo vreme, a ove nedelje mi je licio na Alvareza protiv Floyda. Bio je bleda senka starog Pacquiaa. Cak i 2009. bi mu Floyd zadao mnogo problema i cisto na osnovu svog stila bi i tada bio blagi favorit ali reci da ne bi bio 3 puta bolji nego 2. maja je ludilo. Bio je neubedljiv i pokusao da boksuje protiv boksera.

Floyd je Mannyju radio ono sto je Manny trebao da radi Floydu - da mu zadaje uglove, a to sam ga video da je uradio samo nakratko u jednoj rundi u tamo u 3. cetvrtini meca, i to uspesno... Mannyju je to trebao da bude glavni plan koji ce da izvrsava cele noci ali on to nije uopste ni pokusavao! Govorili su Manny i Roach posle meca o povredi desnog ramena zadobijene u kampu i pogorsane u toku samog meca i Roach je rekao da zbog nje nije ni zadavao uglove jer ga je bolelo kadgod bi udarao desnim kroseom, sta znam... Komentar sa neta najbolje opisuje situaciju: "Skroz pogresno po meni, onaj Pacquiao bi ili zavrsio kao protiv Marqueza na podu ili zatvorio oba oka Floydu od milion udaraca. Ovako mlako ne bi bilo sigurno." Mannyjeve ruke su imale odlicnu brzinu, cak mi se cinilo da mu kombinacije nisu odavno izgledale tako brzo, ali ih je, verovatno frustriran, zadavao u istom ritmu. Svaki put sam se cudio sto kad bi uhvatio Floyda na konopcima, nije lomio taj ritam i jos izmedju udaraca vise koristio finte. Mayweather nikad nije gubio vreme, stalno se kretao i drzao udarcima Pacquiaa na distanci i s' vremana na vreme odmarao na konopcima. Frustrirao ga je nedajuci mu metu i u tome je razlika izmedju njega i Marqueza.

Marquez kontrira bez straha i u serijama, ostajuci "u dzepu" i to je ono sto je zadavalo probleme filipincu, Marqueza je pobedjivao zbog ogromne aktivnosti i kolicine udaraca. Bio je neustrasiv i kao sto citat iznad kaze, u njegovim mecevima je neko morao biti ubijen, ili protivnik ili on, a to je ono sto Mayweatheru, safety-first kontrasu nije odgovralo i zbog cega ga se plasio svih ovih godina na prvom mestu. I dan danas postoje na netu intervjui Floyda i njegovog caleta gde su preplaseni posle meca Cotto - Pacquiao i bilo je tu svacega, od straha za zdravlje, pitanja kako mali Pacquiao moze kao voz "da prodje kroz Cotta" i reci Seniora "da nikad ne bi dozvolio svom sinu da boksuje protiv tog malog coveka". Floyd je takav tip boksera kome mnogo aktivni i fizicki jaki borci smetaju, kao sto su kroz celu karijeru smetali i Bernardu Hopkinsu. Iskusni Hopkins je sam priznao da pojedine protivnike nije zeleo da provocira na konferencijama za stampu i merenjima pred mec, i da je bio cak i previse fin sa njima, kako ih ne bi razljutio i pretvorio u neobuzdane agresivce. Pacquiaa smo poslednji put u tom izdanju videli u 4. mecu protiv Marqueza. Cak je i pre toga imao seriju meceva gde nije licio na sebe, ali posle je poceo jos vise da lici na boksera-udaraca. Po meni su njegova dva poslednja stvarno odlicna performansa njegov poraz nokautom protiv Marqueza i verovali ili ne - pobeda protiv Riosa. Rios, istina nije veliki kalibar ali je Manny na povratku posle nokauta izgledao perfektno. Posle je u revansu protiv Bradleya delovao slabije nego u njihovom prvom mecu kada je pokraden. Na kraju nista bolje nismo mogli ni da ocekujemo od Floyda i Mannyja u ovim godinama, ali to je krivica svih fanova i medija, sto pritisak da se ovaj mec odrzi nisu napravili 5 godina ranije, a Floyd je u subotu uradio tacno sto je trebalo i uspeo je, zasluzena pobeda.

No comments:

Post a Comment