Sunday, March 1, 2015

Al Haymon i njegove marionete





Jos jednom je potvrdjena jednacina da bokseri koji hoce sto vece pare sa sto manje izazova idu kod haymona, a oni koji razmisljaju o svojoj reputaciji odlaze u drugom smeru. Posle definitivnog razlaza Golden Boy Promotionsa i Haymona, Matthysse je jedini koji je ostao kod Oscara. Po sopstvenom priznanju ne bi bio tu gde jeste da nije bilo njih i da su mu stvorili ime.

Haymon je u pocetku odlucio da nas prijatno iznenadi i da nam zanimljive meceve, pocelo je sa Wilderom. Garcia - Peterson je u isto vreme jaka ponuda i tragikomika. Radi se o tome da ima dva sampiona u polu-velteru (140lbs) i da je svet ocekivao da to bude mec za unifikaciju pojasa u tezini do 140lbs, ali je on napravio jos jedan dribling na petoparcu da zadrzi titule raspodeljene izmedju svoja dva borca jer bi unifikacija za njega znacila stavljanje svih jaja u istu korpu. Umesto toga organizovao im je catchweight borbu u medjutezini do 143lbs i tako ce dvojica polu-velterasa boksovati u tezini van polu-veltera. U prevodu to je prijateljski mec.

Posle svih skandala sa njegovim bokserima, jasno je da ne voli rizik. Sada se postavlja pitanje koliko ce trajati i ta njegova dobra volja da organizuje respektabilne meceve i naredni period ce pokazati da li je tih par meceva bilo sklopljeno cisto da privuku paznju odmah nakon tih novih dilova sa televizijama, ili ce biti konstantni tokom cele godine. Pa i tog Wildera cisto sumnjam da ce odmah da pusta u vatru, mnogo je verovatnije da ce da cedi taj WBC pojas dok moze. Jednom je stavio svog teskasa na kocku pre nekoliko godina i zazalio je tada. Ne bi smo gledali ni Garciu i Matthyssea da nije proglasen za obavezan mec... i tako ih on uparuje sa konzervama pa s' vremena na vreme kad prigusti da nam nesto respektabilno da gledamo. Da l' da uopste pominjem Quillina? Mayweathera?

Secam se i par Bronerovih prozivki kad je pricao kako jedva ceka da razbije pojedine boksere. Izgledalo mi je u pocetku da je iskren i da stvarno zeli meceve o kojima je poceo da laje ali kako je prolazilo vreme shvatio sam da prica u zelji da digne svoj rejting u ocima publike, dok nastavlja da se krije iza Haymona jer sa njim ima taj luksuz da boksuje samo sigurne meceve. Vec je ranije pominjao Matthyssea, zasto je na kraju dobio gubitnika iz njegovog sudara sa Molinom, umesto pobednika? Da to ne bude kraj njegovim glupostima pobrinuo se kad mu je Jay-Z poslao ponudu od 40 miliona dolara. Broner ga je napravio ludim i izvredjao a ja nisam mogao da verujem sta propusta, da je normalniji ljubio bi ga u dupe za te pare umesto da ga vredja. Gotivan je meni on u neku ruku bas zbog toga sto je prvoklasna budaletina, a i lici mi da je iskren u tome, stvarno je covek takav i ne mora da glumi kao ostali. Klasicna baraba iz Cincinnatija. Nego bas se ispalio sa napusavanjem Jay-Zja, bas da vidim da l' ce tih 40 milki da vidi sa Haymonom...


Neki kazu da su njegovi bokseri uvek zadovoljni parama koje im nalazi ali je vise primera kad su na njegovu odluku morali da odbiju multimilionske ponude. Ne samo to, svim tim lakim mecevima im ukanaljuje karijere i kao i drugi boks biznismeni daje robovlasnicke ugovore jer svi oni teze da prigrabe sto vise dok daju sto manje, jos opljackaju klijente ako vide da su glupi ili da nisu skolovani ali Al me ubija u pojam koliko dugo se provlaci sa ocajnim kardovima.


No comments:

Post a Comment