Monday, March 23, 2015

Krusherov ubilacki instinkt

















14. marta su u Montrealu boksovali Jean Pascal i Sergey Kovalev i rus je jos jednom bio ubedljiv pobedivsi tehnickim nokautom u 8. rundi ali se ispostavilo da Pascal imao bolje predispozicije da zada rusu probleme nego sto je imao B-Hop. Zasad sam primetio da Kovalev s' vremena na vreme bude lenj na defanzivnom planu i da se desi da ne ocekuje odgovor posle svojih kombinacija, takve situacije su mu se dogodile par puta protiv Pascala u ovom jako zanimljivom mecu. Pascal ga je u par navrata iznenadio svojom hitroscu i zakacio ga sa nekoliko dobrih udaraca ali to je bilo sve od njega. Kovalev je primio dobre udarce medjutim i dalje cekam da vidim njegovu bradu na delu za koju ne mislim da je staklena ali realno i dalje nije dokazana... sve jedno i da je to slucaj njegovi buduci protivnici (nadam se da ce Stevensona "tata" konacno da pusti u ring sa njim) mogu samo da se nadaju da im da im prodje neki udarac inace ce biti samleveni jer Kovalev deluje toliko opasno.

Zanimljiv detalj desio se na merenju, vece pred borbu. Kanadjanin je pokusao da mu skine kacket i Kovalev ga je odgurnuo takvom snagom da je delovalo kao da ga je Goku oduvao Kamehame talasom i to jednostavnim otvaranjem sake. Da dodam da su jos svemu tome prethodile Pascalove tragikomicne prozivke da sumnja da Sergey koristi nedozvoljene supstance, dok je u isto vreme odbio da obojica rade striktniji (i jeftiniji!), VADA test (samo ga je Kovalev radio) i insistirao je na USADA testu (podsecam da i Pascal saradjuje sa ozloglasenim Angelom Memo Herediom, ciji borci redom odbijaju Vadine testove posto su mnogo efektniji). To je sve iznerviralo Kovaleva, a Kovalev nikome ne ostaje duzan. Po sopstvenom priznanju je hteo da kazni Pascala.

Ne secam se boksera koji je delovao tako surovo i zastrasujuce jos od Tysona. Deluje u ringu kao da nije dosao samo sa ciljem da pobedi nego da nece biti zadovoljan dok ne ubije. Obojicu stavljam u isti kos sa Listonom, Duranom i klinickim slucajem kao sto je bio Valero. Kazahstanac Golovkin je na primer isto nokaut artist ali je s'druge strane dusa od coveka i ako vam je olaksanje - to sto ce da vas nokautira bar ne znaci da vas mrzi... a ostatak ovog drustva ne deluje bas tako. Raduje me da za Kovaleva danas cujem komentare tipa "Sergej deluje kao jako miran lik ali je mnogo zajeban kad ga isprovociraju, prvo im preti na losem engleskom a onda ih prebije u ringu, covek deluje ko da je bez srca", dugo nije bilo takvog... covek je real life verzija Ivana Draga. Nije napumpan ni misicav nego ima tu sirovu drvoseca-odrasto-na-planinskom-vazduhu-na-prsuti-i-kajmaku snagu, krakat je kao pauk i ima jako tesku ruku. Jacina njegov jaba je takva da je njime vec nokautirao protivnike i toliko je jak za prednji direkt da je kao power punch nekih drugih boksera. Po tom pitanju me podseca na Haglera, on je isto znao da stavi snagu iza svojih jabova, mada je to zbog toga sto je on boksovao iz oba stava a i dodao bih da to ipak nije bio udarac Kovaleve tezine. Sergeyev moguci protivnik Andre Ward ume da se sluzi prednjim direktom na slican nacin. U nekom od buducih tekstova cu pisati  i o nekada cesto koriscenoj shift tehnici koju su sovjetski treneri sacuvali od zaborava. Igrom slucaja je koriste i Kovalev i Golovkin.

Kada je bio dogovoren mec izmedju njega i ukrajinca Sillakha, ovaj drugi je ispostavilo se bio kulturan samo oci u oci sa Kovalevim ali ga je u isto vreme prozivao preko svog online bloga... Zato ga je Sergey isprozivao u lice i to odmah nakon sto ga je nokautirao. Kakav je to bezobrazluk hahahaha...




Posle jedne od borbi, Simakov, njegov nesrecni protivnik je podlegao povredama a Sergey je svoju zaradu od narednog meca dao Simakovoj porodici. Ono sto je iznenadjujuce je da obicno posle takvih situacija bokseri drugacije gledaju na povredjivanje protivnika. Govorio sam vec o poboznom Pacquiau i tome da je molio sudiju da prekine mec protiv unakazenog Margarita, ali tragicni mec izmedju tadasnjeg sampiona, britanca, Nigela Benna i Geralda McClellana je jos jeziviji primer. U 10oj rundi posto se McClellan po drugi put nasao na kolenu i sudija prekinuo borbu, McClellan se srusio po povratku u svoj ugao i bio odmah odveden u bolnicu. Posle 11 dana kome i velike stete na mozgu, Gerald je ostao potpuno slep, nesposoban da samostalno hoda i 80 posto gluv, a poceo je da gubi i pamcenje. O njemu se i dan danas staraju njegove sestre. Nesrecni ishod meca je uticao na Benna i jos jednog vrhunskog boksera, njegovog zemljaka Chrisa Eubanka, da zauvek promene pogled na boks i izgube svoj ubilacki instinkt. To medjutim nije slucaj sa Kovalevim i njegovo iskustvo nije negativno uticalo da nastavi da nokautira sve redom ali boks je takav sport gde nema mesta za milost i gde ne sme da se zaboravi da je cilj vaseg protivnika da vas rastavi od svesti. Serija nokauta je prekinuta nedavnim mecom protiv veterana Hopkinsa. Kovalev je tu boksovao disciplinovano i pametno, trazio je da stavi prvi 12 rounder u svoj C.V. i time je bio zadovoljan sve do poslednjeg minuta 12 runde kad ga je Hopkins isprovocirao, probudio ubicu u rusu i umalo bio nokautiran. Cudo je da iskusni Hopkins napravi takvu gresku, s'obzirom da je verovatno najnamazaniji i najinteligentniji covek u ovom sportu i uvek je izbegavao da provocira opasne ofanzivne boksere pre meceva upravo da ne bi probudio taj killer instinct u njima. Taj potez protiv Sergeya je bio cist ocaj jer tokom celog meca rus je bio vise nego ubedljiv i onda je Hopkins samo iz ocaja odlucio da ga isprovocira, u nadi da ce se mozda u tom besu Sergey otvoriti i postati neoprezan, sto se nije desilo.

"Hahaha gledaj jadnika, ne moze da stoji, je l' vidis?"
Dolazimo do jos svezeg susreta sa Jean Pascalom. Kovalev je krenuo jakim tempom od samog starta jer kaze "da je hteo da kazni Pascala". Kanadjanin je vec u 3. rundi bio u nokdaunu i samo konopci su ga sprecili da izleti iz ringa na zapisnicki sto i visio je na njima kao peskir na zici, a onda je u 8. popio kombinaciju od par strasnih krosea nakon koje se Sergey sapleo. Dok ga je arbitar udaljavao desila se komicna situacija: I dalje osamucen od prethodne kombinacije, Pasca je igrao chicken dance, hvatao se za konopce da ne bi pao, a Sergey zlikovac se okrenuo prema ljudima iz svog ugla i ismevao Pascala upirajuci u njega.

Tu nije kraj Krusherovim pustolovinama! Tek sto se zavrsio susret u Montrealu, njegov bivsi timski drug iz ruskog tima, cecen Artur Beterbiev je pokusao da malo zaradi na popularnosti, tako sto ga je isprozivao i rekao da ga je pobedio vec dva puta i namerava da to uradi po treci put. Krusher je otisao na fejsbuk i odgovorio mu: "Interesantno je da Beterbiev kaze da me je pobedio u necemu, kad se to desilo? U tvojim snovima? Sreli smo se dvaput, jednom je to bio sparing i u prve dve runde sam te unistio, onda sam u 3. i 4. rundi bio umoran i opet nisi mogao nista da mi uradis! Udarao si samo vazduh kao da radis shadow! Ceo ruski tim koji je bio u Kislovodsku moze da potvrdi. Drugi put smo se sreli na ruskom prvenstvu i sudije su dale Beterbievu poklon-pobedu zato sto nisam imao nikog iza mene i boksovao sam sam protiv cele korumpirane komisije Magnitogorska. Sta sad? Nema potrebe da lazes javnost Arture! Samo ti zasluzi mec samnom i ja cu da te kaznim. Nema potrebe predstavljati lazi za istinu jer si i onako izbegao susret sa Chilembom i to pokazuje da si upisao gace od straha." Mogu da kazem da je Beterbiev odlican prospekt, mnogo obecava i bas je tip boksera kakve volim da gledam - nije visok, ima kratke ruke, gradjen je kao tenk, boksuje na kratkoj distanci i ima ubistvene kombinacije, jednom recju "rizikuje" da postane moji omiljeni bokser. Samo jos kad bi bio malo brzi i koristio vise eskivaza... Tek treba da digne nivo opozicije. Trenutno je i dalje zelen za Kovaleva jer sta god da se desilo u amaterskom ringu, cak i da je tako kao sto Artur tvrdi, profesionalni boks je profesionalni boks i Kovalev se tu vec dosta razvio kao bokser, dok sam primetio da Artur treba da stekne jos iskustva i onda bi to bio najveci boks mec za 1-2-3 godine, a onda ne znam sta bi se desilo. Jedno je sigurno, Krusher je ljut!

Bonus track:


No comments:

Post a Comment