Wednesday, April 29, 2015

Analiza: Klitschko - Jennings

















Kao sto je poznato, suvereni vladar "compuclinch" statistike Wladimir Klitschko je pobedio Jenningsa, ali u nesto uzbudljivijem mecu nego sto smo na to navikli. Deo toga je sto je teska kategorija vec par godina sacinjena od debelih izbacivaca, kamiondzija, taksista i tek par coveka sa vestinama (jedan od njih je Klitschko). Drugi razlog je taj sto su protivnici mahom dolazili da prezive i da zarade pare, umesto da se makar potrude da mu pariraju. Jennings se na moje iznenadjenje drzao odlicno u standardno neinteresantnom mecu za tesku kategoriju i posebno za Klitschka.

Pocelo je kao i uvek sa previse klinceva, sudija u ringu je od samog starta poceo da opominje Wladimira da ne sme toliko da inicira klinceve, a ni Jennings u prve 3 runde nije uradio nista vredno paznje. Kako je vreme prolazilo postajao je sve uspesniji i pritom pokazao da ima nenormalno jaku bradu jer je podneo par Klitschkovih bombi onda kada se ovaj odlucivao da upotrebi desni direkt, sto je bilo retko. Bio je previse obazriv i zadovoljavao se samo jabom. Jennings je tokom citavog meca kaznjavao njegovo telo nejakim ali mnogobrojnim udarcima u telo desnim kroseom u toku klinca.

Ne znam da li je do Jenningsovog rada nogu i body worka ili do Wladimirove izdrzljivosti, ali je sampion delovao sve umornije. Bilo je vise kompetativnih rundi i Jennings se nije plasio da rizikuje ali to nije bilo dovoljno. Izmorio je ukrajinca koriscenjem nogu i nije mu sluzio kao nepokretna meta, za razliku od njegovog prethodnog protivnika. Na kraju osme runde je Klitschkov trener prepoznao da je njegov bokser umoran pa je pokusao da motivise recima da i on sam treba vise da se krece i da ne brine da ce ga to izmoriti. Nadam se da su njegovi buduci protivnici obratili paznju na te detalje. Poeni za preterano iniciranje klinca su oduzeti ukrajincu tek pri kraju meca, sto je bilo prekasno ali je postojalo mnogo trenutaka kada je Wladimir nakon opomena za grljenje delovao veoma ranjivo i bezidejno u odbrani. To ce se isplatiti svakome ko u buducnosti moze podneti jacinu njegovog jaba i pre svega zadnjeg direkta. Nesto slicno je pokusao Chisora na kratkoj distanci protiv starijeg brata Vitalija ali su njegove vestine bile previse siromasne da bi mogao da ga pobedi.

Na kraju ubedljiva pobeda Klitschka, ocenio sam mec 8-4 u njegovu korist.
Do kraja ove godine se ocekuje borba Klitschko - Fury i videcemo kako ce se Wladimir snaci jednom protiv protivnika krupnijeg od sebe i sa vecim rasponom ruku i to posle borbe koja je pokazala da nije nedodirljiv, pogotovu ako sudije rade svoj posao. Naravno i tu je veliki favorit, samo treba videti da li je Fury spreman da iskoristi Klitschkovu ranjivost.

No comments:

Post a Comment